När man köper en ny bostad kan det hända att det finns en hel del gamla elkopplingar och ledningarna har sett sina bästa dagar. Framför allt om man köper ett äldre hus som behöver renoveras. Strömbrytare och kontakter slits också över tid men ofta är det den omgivande miljön som får elanläggningar att åldras. Precis som allt annat i ett hus behöver man se över så elen är säker. Den som bor i Stockholm har många elföretag att välja mellan när man behöver ta hjälp av proffs. För det är alltid säkrast att anlita ett företag med certifierade elektriker.

Gamla elanläggningar, är de säkra?

En äldre elanläggning behöver inte vara farlig såklart men det behövs göras en besiktning. Skador kan uppstå som inte märks förens långt senare och då när det väl är för sent. Ansvaret är uppdelat, så att fram till elmätaren är det elleverantören som har ansvaret. Efter elmätaren är det den som äger bostaden eller fastigheten som har ansvaret. Det vill säga du som husägare och därför bör du regelbundet se över elen. En certifierad elektriker vid något elföretag i Stockholm kan hjälpa dig att besikta din elanläggning.

Elföretag i Stockholm kan lagen

El och elsäkerhet är lagstyrt, vem som helst får inte göra vad som helst. Därför är det bra att du läser på ordentligt om vad du får göra innan du gör något själv. Elsäkerhetsverket har på sin hemsida många bra tips på vad du får göra och inte. Bestämmelser idag skiljer sig mycket från vad som gällde för 30 år sedan så har du köpt ett äldre hus är det därför viktigt att just se över anläggningen. Det är såklart inte gratis att byta ut elanläggning men det är en nödvändighet och då det i Stockholm finns gott om elföretag så går det att jämföra offerter.

Vad kan det kosta att dra om el?

Det varierar såklart beroende på storlek på hus och om allt behöver bytas. I äldre hus kan du dessutom stöta på ojordade eluttag och det är absolut ingen höjdare. I Stockholm finns det många elföretag som kan ge bra offerter när de gjort en besiktning. Normalt behöver ledningar, strömuttag, elcentral, elmätartavla och andra delar bytas ut. Beroende på storlek kan det gå på från 50 tusen kronor och uppåt. Det finns dock möjligheter att nyttja ROT-avdraget vilket en bra elfirma såklart kan hjälpa dig med.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *